A T İ Y E Ç E L İ K
Çelik Üretimi Nasıl Yapılıyor
  • 24 Kas 2023

Çelik Üretimi Nasıl Yapılıyor

Çelik, demir (Fe) ve karbon (C) gibi elementlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir alaşımdır. Genellikle %0,1 ila %2,1 arasında değişen karbon oranlarına sahiptir. Bu karbon miktarı, çeliğin sınıflandırılmasında ve özelliklerinde önemli bir rol oynar. Bununla birlikte, çelikte bulunan diğer alaşım elementleri ve saf olmayan, empüriteler olarak adlandırılan katkı maddeleri de bulunur. Çeliğin özellikleri ve iç yapısı, içerdiği elementlerin kimyasal bileşimi ve oranları ile belirlenir. Çelik, farklı özelliklere sahip olabilmesi için çeşitli oranlarda alaşım elementleri eklenerek veya ısıl işlemler uygulanarak iç yapısı kontrol edilir.

Manganez (Mn), fosfor (P), kükürt (S) ve silisyum (Si) gibi elementler, üretim sürecinde kullanılan hammadde kaynaklı elementler olup, çeliğin bileşiminde belirli oranlarda bulunurlar. Diğer elementler (örneğin, Cr - krom, Ni - nikel gibi) ise istenen miktarlarda çelik bileşimine ferro-alyajlar şeklinde ilave edilirler.

Modern çelik üretimi genellikle altı aşamada gerçekleşir:

  1. Demir Üretimi
  2. Birincil Çelik Üretimi
  3. İkincil Çelik Üretimi
  4. Sürekli Döküm
  5. Birincil Şekil Verme
  6. Üretim, Fabrikasyon ve Son İşlem

Bu aşamalar, çelik üretim sürecinin farklı aşamalarını temsil eder ve her biri çeşitli işlemleri kapsar. Bu süreçler, çeliklerin farklı kalite, dayanıklılık ve kullanım amaçlarına uygun özelliklere sahip olmalarını sağlar.

Telefon
WhatsApp